کامران همتپور تهیهکننده، پژوهشگر، ناشر و نوازنده موسیقی ایرانی در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تشریح تازهترین فعالیتهای این گروه موسیقایی بیان کرد: بر اساس برنامه ریزیهایی که انجام گرفته طی روزهای آینده کنسرت چند ملیتی «آوای ملل» به آهنگسازی و کارگردانی هنری فرشاد محمدی با خوانندگی وحید تاج از کشورمان و زابط نبیزاده از جمهوری آذربایجان برگزار میشود. این کنسرت با حضور ۵۰ نوازنده از کشورهای ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان شکل گرفته، و تلاشی برای بازآفرینی پیوندهای فرهنگی از طریق زبان مشترک موسیقی است.
وی درباره دیگر جزییات این کنسرت که اطلاعات مربوط به زمان و مکان برگزاری آن طی روزهای آینده اعلام میشود، توضیح داد: قطعات این کنسرت توسط فرشاد محمدی آهنگسازی شده که به اعتقاد من هنرمندی با نگاهی عمیق به ریشههای مشترک موسیقی نواحی منطقه و در عین حال دغدغهای جدی برای ارائه بیانی نوین است. البته که در این آثار، عناصر موسیقی دستگاهی ایران، مقامهای آذربایجانی و مایههای پرشور ترکی، در قالبی نو و ارکسترال بازآفرینی شدهاند. از دیگر ویژگی های شاخص ترکیبهای این پروژه، بهرهگیری از الگوهای چندضربی (پلیریتمیک)، هارمونیهای آزاد و مدرن، و بازیهای آگاهانه با دینامیک صوتی است. ضمن اینکه در بسیاری از قطعات، شنونده با تغییرات مداوم در بافت صوتی مواجه است از لحظاتی پرتنش و انفجاری با ضربآهنگهای سنگین، تا بخشهایی لطیف، مینیمال و سکوتهای معنادار که گویی زبان دل فرهنگهااست.
این تهیهکننده در ادامه صحبتهای خود بیان کرد: ملودیهای این کنسرت برگرفته از عناصر آشنای موسیقی نواحیاند؛ اما با فضاسازیهای نو، گسترش ملودیک، و حرکتهای مدال پیچیده، هویتی تازه یافتهاند. برخی قطعات نیز با الهام از آوازهای فولکلور منطقه ساخته شده و در فضایی ارکسترال بازسازی شدهاند؛ در حالی که برخی دیگر، با ساختار کاملاً جدید و تلفیق سازهای شرقی و غربی، تجربهای منحصربهفرد به مخاطب ارائه میدهند.
همتپور با اشاره به این نکته که در مرکز این پروژه، ۲ صدای تأثیرگذار و متفاوت قرار گرفتهاند گفت: زابط نبیزاده، از چهرههای سرشناس موسیقی مقامی آذربایجان است که با صدایی آمیخته به تاریخ و روایت، جان تازهای به مقامهای کهن میبخشد و وحید تاج خواننده ممتاز موسیقی سنتی ایران هم هنرمندی با لحن گرم و شفاف خود، لحظههای عمیق و انسانی در اجرا خلق میکند. حضور این دو هنرمند، فرصتی برای شنیدن گفتوگوی فرهنگی اصیل از مسیر صدا و آواز است. البته همان طور که توضیح دادم ارکستر بزرگ این کنسرت متشکل از ۵۰ نوازنده چیرهدست از کشورهای منطقه است که با ترکیبی از سازهای ایرانی، ترکی، آذربایجانی و سازهای کلاسیک غربی همچون ویولن، ویولا، ویولنسل، کنترباس، فلوت، کلارینت، ترومبون، فاگوت، و تیمپانی به اجرای قطعات میپردازند.
وی در بخش پایانی صحبت های خود تصریح کرد: کنسرت «آوای ملل» تنها یک اجرای هنری نیست؛ بلکه بیانیهای هنری فرهنگی درباره اشتراکات تاریخی، احساسی و هویتی ملتهایی است که قرنها با زبان موسیقی، شعر و فرهنگ، با یکدیگر سخن گفتهاند. به نظر من در روزگاری که سیاست ممکن است مانع گفتوگو شود، موسیقی با شکوه تمام، صدای اتحاد را از دل تنوعها بیرون میکشد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0