به گزارش اکوایران، دلار آمریکا از اوج خود در اواسط ماه ژانویه با حدود 10 درصد کاهش، به پایین‌ترین سطح خود در طول سه سال گذشته در مقابل سبدی از ارزهای اصلی رسیده است.

بر اساس گزارشی از بیزینس اینسایدر، یکی از عوامل مهم این سقوط اعمال تعرفه از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا است که نگرانی‌ها از تورم و رکود را شعله‌ور کرده و اعتماد سرمایه‌گذاران به اسکناس سبز را تضعیف کرده است.

اثرات داخلی و جهانی تضعیف دلار 

کاهش ارزش دلار، قدرت خرید مصرف‌کنندگان را کم کرده و هزینه واردات را برای کسب‌وکارها افزایش می‌دهد، در حالی‌که صادرات آمریکا را رقابتی‌تر خواهد کرد. این کاهش در ارزش دلار اثرات جهانی نیز به دنبال دارد؛ چراکه دلار به‌عنوان ارز ذخیره جهانی به‌طور گسترده در معاملات کالاها و خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این حال، کاهش ارزش دلار برندگانی هم دارد.

برندگان ارزی تضعیف دلار

تضعیف دلار به معنای تقویت سایر ارزها است؛ چراکه سرمایه‌گذاران به‌دنبال پناهگاه‌های امن و جایگزین‌هایی برای آن هستند.

فرانک سوئیس که از سوی بی‌طرفی این کشور و نظام مالی قدرتمند آن حمایت می‌شود، بیش از 9 درصد در مقابل دلار تقویت شده است و بالاترین سطوح خود در طول بیش از 10 سال گذشته نوسان می‌کند. «ین» ژاپن که از سوی تورم پایین این کشور و تقاضای قوی اوراق آن تقویت می‌شود، نیز بیش از 9 درصد در مقابل دلار تقویت شده است.

یورو نیز در مقابل دلار به بالاترین سطح خود در طول سه سال گذشته رسیده که نشان‌دهنده اعتماد به بانک مرکزی اروپاست. ارزهای بازارهای نوظهور چون دلار سنگاپور و «وون» کره‌جنوبی نیز در این میان تقویت شدند. اما در حالی‌که از ارزهای دیجیتال به‌عنوان پوششی در مقابل تورم و کاهش ارزش پول یاد می‌شود، بیت‌کوین با بیش از 9 درصد کاهش به حدود 84,400 دلار رسید.

کشورهای برنده

تضعیف دلار اغلب به نفع اقتصادهای صادرات محوری چون چین، آلمان، ژاپن و مالزی است؛ چراکه کالاهای تولیدی آن‌ها را به دلار ارزان‌تر می‌کند، درآمد و سود شرکت‌های داخلی را تقویت کرده و قیمت سهام آنها را افزایش می‌دهد. با این حال، این اثر تاحدی با تعرفه‌گذاری دونالد ترامپ بر کالاهایی که به آمریکا وارد می‌شوند، خنثی خواهد شد.

کشورهای غنی از کالاهای اساسی، چون عربستان سعودی و استرالیا نیز معمولا از ضعیف‌شدن سود می‌برند، چراکه صادرات نفت و طلای آن‌ها با قیمت رقابتی‌تری عرضه می‌شود. بازار سهام سایر کشورها نیز می‌توانند منتفع شود، چراکه سرمایه‌گذاران بیشتری برای دستیابی به بازدهی بهتر، سرمایه‌گذاری می‌کنند.

تضعیف دلار همچنین می‌تواند تلاش کشورهایی چون برزیل، هند، روسیه، چین و آفریقای جنوبی برای کاهش تسلط دلار بر تجارت جهانی را افزایش دهد؛ روندی که به عنوان «دلار زدایی» شناخته می‌شود.

کالاهای اساسی 

نفت، طلا و محصولات کشاورزی نیز معمولا از کاهش ارزش دلار سود ببرند، چراکه ضعیف‌شدن دلار سبب کاهش نسبی قیمت آنها می‌شود. طلا، به‌عنوان یک دارایی امن محبوب، امسال به بیش از 3300 دلار در هر اونس صعود کرد و سرمایه‌گذاران از دارایی‌های پرخطرتر چون دلار و سهام آمریکا گریختند.

با این حال، قیمت نفت خام از ژانویه به دلیل نگرانی‌ها مبنی بر این‌که گسترش جنگ تجاری باعث کندی اقتصاد جهانی و کاهش تقاضای نفت شود، کاهش یافته است. معاملات آتی سویا در سال جاری حدود چهار درصد افزایش یافته و به 10.40 دلار در هر بشل رسیده است؛ چراکه عرضه محدودتر و تعرفه‌های چین بر دانه‌های سویای آمریکا فشار صعودی بر قیمت‌ها وارد کرده است.