کد خبر : 48781
تاریخ انتشار : دوشنبه 21 آوریل 2025 - 18:49
  • نویسنده :
  • -

    این خدمت درمانی کاملاً رایگان شد

    این خدمت درمانی کاملاً رایگان شد

    مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران از راه اندازی سامانه «اشارک» برای کم شنوایی و ناشنوایان خبر داد.

    داشت برگزار شد، افزود: صندوق بیماری های خاص و صعب العلاج ۱۳۰ بیماری خاص را پوشش می‌دهد همچنین در حوزه کم‌شنوایی تا ۱۰۰درصد بساری از خدمات به خصوص کاشت حلزون را پوشش می‌دهیم.

    وی اظهار کرد: از سال ۱۴۰۲ برای همه خدمات کاشت حلزون در تمامی مراکز دولتی و غیر دولتی قرارداد رایگان وجود دارد و کاشت حلزون در سال ۱۴۰۳ ارتقا پیدا کرده و در ۱۶ مرکز کاشت حلزون در ۱۲ استان ارائه خدمت شده است.

    ناصحی تصریح کرد: از سال ۱۴۰۳ بسته خدمتی اعم از آزمایشات، خدمت روانشناسی، کاشت حلزون و توانبخشی به صورت رایگان در خدمت بیماران قرار می‌گیرد.

    جعفر جندقی روز دوشنبه در همایش ملی دستاوردهای سلامت در حوزه مراقبت گوش و شنوایی که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: اختلال کم شنوایی و ناشنوایی را می‌توان با استفاده از روش‌های علمی در دوره نوزادی شناسایی و با کمک سمعک و کاشت حلزون این عارضه را درمان کرد.

    وی با بیان اینکه حلزون به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار می‌گیرد، ادامه داد: البته اکنون هزینه تست‌های غربالگری شنوایی را مردم تقبل می‌کنند که امیدواریم این کار نیز رایگان انجام شود.

    جندقی با بیان اینکه ایران تجارب و تکنولوژی درمان شنوایی و ناشنوایی ایران به سایر کشورها انتقال می‌دهد، گفت: بیش از ۵۰ درصد از اختلالات کم شنوایی و ناشنوایی در بزرگسالان و ۶۰ درصد از انواع کم شنوایی و ناشنوایی در کودکان با اجرای برنامه‌های مراقبتی قابل پیشگیری هستند.

    به گفته مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شیوع کم شنوایی در کودکان سن مدرسه در کشور تقریبا ۲ درصد گزارش شده است همچنین حدود سه تا پنج نوزاد در هر هزار تولد زنده کم شنوا هستند.

    وی تصریح کرد: در میان هر هزار کودک پیش دبستانی، ۲۵ نفر نیز کم شنوایی شایع است که ضروریست برنامه های غربالگری را گسترش دهیم.

    جندقی با اشاره به اینکه کارگران نیز در صنعت با اختلالات شنوایی درگیر هستند، بر اهمیت انجام اقدامات حمایتی و درمان تاکید کرد و افزود: افزایش هزینه‌های نظام سلامت، از دست دادن نیروی کار و افزایش نیاز به خدمات و منابع مراقبت از گوش و شنوایی در صورت عدم توجه و درمان اختلالات شنوایی به‌وجود می‌آید.

    وی با بیان اینکه باید سالانه ۲ میلیون کارگر از لحاظ اختلالات شنوایی غربالگری شوند، گفت: غربالگری گروه‌های هدف از جمله نوزادان و کودکان از لحاظ اختلالات شنوایی از اهداف اصلی وزارت بهداشت است.

    وی با تاکید بر افزایش نسبی ۲۰ درصدی استفاده از سمعک برای گروه های هدف، اظهار داشت: تاکنون پوشش موثر خدمات موثر سمعک به میزان پنج درصد در میان گروههای هدف کم شنوا که رقمی معادل حدود ۵۵۰ هزار سمعک را شامل می شود، محقق شده است.

    کم شنوایی در سالمندان افسردگی، آلزایمر را در پی دارد

    رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت نیز در این همایش با بیان اینکه  بیماری کم شنوایی و ناشنوایی رتبه چهارم را در دنیا دارد، گفت:  از سال‌های گذشته تا به امروز رشد کم شنوایی هر سال افزایش پیدا کرده است و در میان ۱۰ اختلال، کم‌شنوایی یا ناشنوایی رتبه یک را دارد.

    سعید محمودیان اظهار داشت: حدود ۷۴۰ میلیون نفر به کم شنوایی مبتلا هستند و ۲۸ درصد از تمام اختلالات فیزیکی مختص به کم شنوایی است.

    وی با بیان اینکه کم شنوایی در سالمندان افسردگی، آلزایمر را در پی دارد، تصریح کرد: این اختلال در  آینده روی  افراد بیشتری  تاثیر می‌گذارد و باید با پوشش گسترده غربالگری بتوانیم روند این بیماری را بگیریم.

    علل ابتلا به کم شنوایی

    به گفته محمودیان، بیماری سرخک، عفونت‌ها، آسیب به سر و گردن، سالمندی و استفاده بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها از علل عمده کم شنوایی هستند و  زمان طلایی تشخیص بسیار حائز اهمیت است.

    رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت افزود: از هر سه فرد بالای ۶۰ سال یک نفر دچار کم شنوایی است و تأثیر زیادی بر آینده افراد می‌گذارد همچنین ۲۶ درصد از جمعیت کشور با صوت سر و کار دارند و تقریباً هر روز موسیقی گوش می‌دهند، که ۱۴ درصد آنان نشانه‌هایی از کم‌شنوایی دارند و اگر پیشگیری نکنند دچار معلولیت می‌شوند.

    ۲۶ درصد از جمعیت کشور با صوت سر و کار دارند و تقریباً هر روز موسیقی گوش می‌دهند، که ۱۴ درصد آنان نشانه‌هایی از کم‌شنوایی دارند و اگر پیشگیری نکنند دچار معلولیت می‌شوند.

    محمودیان اظهار داشت: افراد کم‌شنوا منزوی شده و از چرخه زندگی به طور کامل کنار گذاشته می‌شود که برای جلوگیری از این روند باید دولت‌ها و روی سیاستگذاری‌ها کار شود که آینده افراد داخل جامعه فعالیت داشته باشند.

    وجود ۱۶ مرکز کاشت حلزون در کشور

    وی با اشاره به وجود ۱۶ مرکز کاشت حلزون در کشور تاکید کرد: مردم هنوز نمی‌دانند کم شنوایی اختلال حس هست و هیچ اختلالی در هوش آنان وجود ندارد با تلاش وزارت بهداشت غربالگری، پیشگیری از بیماری، خدمات توانبخشی، بهبود ارتباط و کاهش سر و صدا می‌توانیم از این بیماری جلوگیری کنیم.

    در ادامه همایش، استاد دپارتمان گوش و استاد گوش‌دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: کاشت حلزون همچنان چالش‌های زیادی را در دنیا دارد و یکی از این چالش‌ها این است که دو مریض با شرایط یکسان وقتی درمان می‌شوند نتیجه یک فرد خیلی خوب و دیگری متوسط است و ر شرایط کنونی ما یک سری عوامل را ما همچنان در این باره نمی‌دانیم.

    مسعود متصدی با اشاره به توانمندی های ایران در کاشت حلزون، افزود: اکنون کاشت حلزون در کشور ما نه تنها در منطقه بلکه در جهان جزو اتفاق‌های خوش محسوب می‌شود و با توجه به توان کشور، کشورهای همسایه را نیز در این بخش کاشت حلزون بی نیاز کردیم و پوشش داده‌ایم.

    وی ادامه داد: کاشت حلزون در کشور ما در یک امکانات پایین شروع به کار کرد که با افراد همدل و خیرخواه توانستیم کاشت حلزون را در کشور به صورت خیلی موفقی گسترش دهند. امروزه بیش از ۱۶ مرکز فعال کاشت حلزون در کشور وجود دارد و نزدیک به ۲۰ هزار کاشت حلزون داریم که کم شنوایان مشغول زندگی هستند و در سال حدود ۲ هزار پروتز وجود دارد که جوابگوی نیاز کشور است.

    شنوایی

    کم شنوایی در آینده به یک معضل تبدیل خواهد شد

    دکترای تخصصی شنوایی شناسی نیز در این همایش گفت: بیش از ۵۰ سال رشته شنوایی سنجی از کاردانی شروع کرده است و امروزه به دکترا نیز رسیده و اکنون این رشته در ۱۲ دانشگاه وجود دارد و چهار هزار فارغ التحصیل در این رشته داریم.

    اکرم پور بخش ادامه داد: طبق آمار رسمی کشور ۶ تا ۷ درصد نوزاد و کودک کم شنوا داریم و با توجه به آمار سالمندی در کشور و وجود هندزفری و گوش دادن با موسیقی‌های بلند، در سال‌های آینده کم شنوایی به یک معضل بزرگ تبدیل خواهد شد.

    وی ادامه داد: در برنامه توانبخشی وزارت بهداشت قصد داریم تا یک ماهگی غربالگری تا سه ماهگی تشخیص و تا شش ماهگی کاشت حلزون و درمان را انجام دهیم اما همچنان چالش‌های بسیاری وجود دارد و راه‌های زیادی را باید سپری کنیم تا بتوانیم این توانبخشی را در اقصی نقاط کشور اجرا کنیم.

    پوربخش ادامه داد:  یکی دیگر از چالش‌ها در این رشته این است که اگر قرار بر تشخیص زودهنگام و درمان آن است پس نوزاد شش ماهه چندین ماه نباید در لیست کاشت حلزون منتظر بماند و از مقامات رده بالاتر درخواست داریم که کمی در این موضوع اولویت بندی کنیم تا بتوانیم این برنامه توانبخشی را بهتر اجرا کنیم همچنین مراقبت از گوش و شنوایی سنجی نیاز به مشارکت و نیاز به یک تشکل مردمی دارد تا بتوانند به جامعه آگاهی بدهند و نکات مراقبتی شنوایی را به تمامی آحاد جامعه متذکر شوند.

    رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران در کشور گفت:‌ سالانه یک در هزار موالید زنده با ناشنوایی عمیق و شدید متولد می شوند که از این میزان نزدیک به ۲ هزار بیمار با انجام عمل کاشت حلزون از نعمت شنوایی برخوردار می شوند.

    سید حسین صفوی افزود: باتوجه به محدودیت سنی انجام عمل کاشت حلزون شنوایی در بیماران ناشنوا، عدم تامین به موقع پروتزهای حلزون و انجام نشدن به هنگام این اعمال، علاوه بر محرومیت بیمار از نعمت شنوایی، هزینه‌های گزافی به میزان تقریبی یک میلیارد تومان را بابت نگهداری از یک فرد ناشنوا تا پایان عمر، متوجه خانواده بیمار و بودجه عمومی کشور خواهد کرد؛ درحالی که با انجام عمل کاشت حلزون، نه تنها در هزینه های بودجه عمومی کشور، صرفه جویی به عمل خواهد آمد بلکه با انجام این عمل کودک ناشنوا به صورت کامل رفع معلولیت شده و امکان بهره مندی از یک زندگی کاملا عادی نظیر سایر همسالان خود را خواهد داشت.

    وی ادامه داد:‌هیات امنای صرفه جویی ارزی با نیت خیر و تلاش های زنده یاد دکتر عباس شیبانی و بر اساس قانون مصوب سال ۱۳۷۸ مجلس شورای اسلامی، با هدف فراهم سازی زمینه معالجه همه بیماران در داخل کشور، بی نیاز کردن کشور از اعزام بیمار به کشورهای خارجی و صرفه جویی ارزی در هزینه های درمانی بیماران تشکیل شد و یکی از برنامه های عملیاتی این نهاد، حمایت از بیماران ناشنوا برای عمل کاشت حلزون در کشور بوده است که در این راستا این هیات نسبت به فراهم سازی زیرساخت لازم برای انجام عمل کاشت حلزون در داخل کشور از طریق حمایت از اعزام متخصصین مربوطه به خارج از کشور جهت فراگیری نحوه انجام این اعمال و انتقال دانش فنی به داخل کشور، تامین تجهیزات سرمایه ای مورد نیاز جهت تجهیز مراکز کاشت حلزون کشور و تامین پروتزهای حلزون شنوایی مورد نیاز بیماران ناشنوا اقدام کرده است.

    صفوی گفت: طی سه دهه گذشته، هیات امنای صرفه جویی ارزی به عنوان بزرگترین حامی اعمال کاشت حلزون شنوایی در کشور با تامین رایگان پروتز حلزون شنوایی از نزدیک به ۲۰ هزار بیمار ناشنوای متقاضی عمل کاشت حلزون حمایت به عمل آورده و این حمایت ها موجب شده که تعداد اعمال کاشت حلزون شنوایی از ۱۷۴ عمل در سال ۱۳۸۴ به ۱۸۸۵ عمل در سال ۱۴۰۲ و تعداد مراکز کاشت حلزون از ۵ مرکز در سال ۱۳۸۵ به ۱۶ مرکز در پایان سال ۱۴۰۳ رسیده است.

    وی افزود: پروتز حلزون شنوایی دارای دوجزء بخش کاشتنی داخل گوش و پردازشگر شنوایی خارجی است که نیمه عمر پردازشگر ۱۰ سال بوده و بعد از این مدت نیاز به تعویض دارد و بعد از سپری شدن زمان یادشده در صورت عدم تعویض، احتمال از کار افتادن پردازشگر و قطع ارتباط بیمار با جهان خارج به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.

    صفوی ادامه داد: با بررسی به عمل آمده توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی یکی از موارد نارضایتی خانواده های بیماران از روند انجام عمل کاشت حلزون در کشور، فراهم نشدن امکان جایگزینی پردازشگرهای قدیمی با نیمه عمر با بیش از ۱۰ تا ۱۵ سال و مشکلات و مسائل ناشی از اختلال یا توقف عملکرد این پردازشگرها بوده است که با تامین تعداد کافی پردازشگر شنوایی توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی طرح تعویض پردازشگر قدیمی از اواسط سال ۱۴۰۲ آغاز شده است.

    به گفته رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران در کشور، حمایت هیات امنای صرفه جویی ارزی از اعمال کاشت حلزون شنوایی با دشواری‌ها و ناملایمات بسیاری همراه بوده است که از عمده ترین آنها می‌توان به عدم تخصیص یا تخصیص ناقص اعتبارات پیش‌بینی شده در قانون بودجه سالانه کشور برای حمایت از اعمال کاشت حلزون به هیات امنای صرفه جویی ارزی اشاره کرد که این موضوع برای سالیان متمادی هیات امنای صرفه جویی ارزی را برای تامین پروتز حلزون شنوایی با چالش های جدی مواجه ساخت اما مشاهده کودکان ناشنوایی که با حمایت های هیات امنای صرفه جویی ارزی و تامین رایگان پروتز حلزون، از نعمت شنوایی برخوردارشده و به زندگی عادی برگشته و در بسیاری از موارد مدارج عالی ترقی را در رشته هایی نظیر پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، خلبانی و مهندسی طی کرده اند، همچنان هیات امنای صرفه جویی ارزی را در مسیر حمایت از این بیماران ثابت قدم نگاه داشته است.

     

    کانال تلگرام گسترش نیوز

    اینستاگرم گسترش نیوز


    منبع:

    ایرنا



    کدخبر:
    351093


    پریا ابراهیمی

    برچسب ها :

    ناموجود
    ارسال نظر شما
    مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
    • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.