بازار؛ گروه آب و انرژی:حمید حسینی کارشناس انرژی در گفتگو با بازار با اشاره به انتخاب عنوان سال از سوی مقام معظم رهبری، گفت: هیچ صنعتی را در اقتصاد ایران نمی توانید بیابید که به اندازه سرمایه گذاری در حوزه نفت ارزش افزوده ایجاد کند. همین مساله مسولیت وزارت نفت را سنگین تر می کند چرا که باید با تدوین و اجرای قراردادهای جذاب شرایط را برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی و حتی نهاد ها و ارگان ها تسهیل و تسریع کند.
برخی از مسولین از لزوم سرمایه گذاری ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیاردی در این حوزه سخن می گویند در حالیکه ظرفیت فعلی صنعت نفت و گاز ما گنجایش و ظرفیت جذب چنین میزان سرمایه گذاری را ندارد، مگر اینکه گشایشی در روابط خارجی ایران ایجاد شده و همزمان با ورود سرمایه تکنولوژی و دانش فنی هم وارد کشور شود
او در پاسخ به این سوال که برای خروج از بحران انرژی و همچنین کسب درآمد بیشتر و رشد اقتصادی؛ صنعت نفت، گاز و پتروشیمی به چه میزان سرمایه نیاز دارد، گفت: بعضا عددهای بالایی برای میزان نیاز سرمایه گذاری در این حوزه گفته می شود. به عنوان مثال برخی از مسولین از لزوم سرمایه گذاری ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیاردی در این حوزه سخن می گویند در حالیکه ظرفیت فعلی صنعت نفت و گاز ما گنجایش و ظرفیت جذب چنین میزان سرمایه گذاری را ندارد، مگر اینکه گشایشی در روابط خارجی ایران ایجاد شده و همزمان با ورود سرمایه تکنولوژی و دانش فنی هم وارد کشور شده و غول های نفتی و شرکت های مطرح در این صنعت حاضر به حضور در ایران شوند.
به چه میزان سرمایه در صنعت نیاز داریم؟
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ادامه داد: اگر می خواهیم ظرفیت تولید نفت را به ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم به ازای هربشکه افزایش ظرفیت تولید در حوزه خشکی دست کم به ۱۰ الی ۱۵ هزار و در حوزه دریا به ازای هر بشکه افزایش ظرفیت به ۲۵ الی ۳۵ هزار دلار سرمایه گذاری نیاز داریم.
او با اشاره به اینکه در حال حاضر ظرفیت تولید نفت ایران چیزی حدود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه است، افزود: اگر بخواهیم تولید خود را حدود ۱.۵ میلیون بشکه افزایش دهیم به طور متوسط می توان گفت به چیزی حدود ۳۰ الی ۴۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در این صنعت نیاز داریم.
به باور این کارشناس انرژی، چنانچه در شرایط تحریمی سالانه حدود ۱۰ میلیارد دلار در صنعت نفت و گاز سرمایه جذب کنیم، کار بزرگی انجام داده ایم. حال آنکه در سال های گذشته مقدار سرمایه جذب شده در صنعت نفت بسیار ناچیز و اندک بوده است.
او ادامه داد: در سال های گذشته به جز سهم ۱۴.۵ درصدی شرکت نفت از درآمدهای نفت و یک سری قرارداد IPC و مقدار محدودی سرمایه گذاری از سوی بانک ها، سرمایه گذاری دیگری در حوزه نفت و گاز صورت نگرفته است.
او بار دیگر اهمیت و لزوم تعامل با اقتصاد جهانی را مورد تاکید قرار داد و گفت: نه بریکس، نه شانگهای، نه قرارداد ۲۵ ساله تاثیری روی زندگی مردم نداشتند، برجام ۱۶ درصد رشد اقتصادی ایجاد کرد، در مقابل خروج ترامپ از برجام هم ۱۴ درصد رشد اقتصادی را کاهش داد.
ارزش بالای سرمایه گذاری در بالادست صنعت نفت و گاز
حسینی با اشاره به اینکه ارزش سرمایه گذاری در بخش بالادست نفت و گاز بسیار بالاست اما برای جلوگیری از خام فروشی بیشتر منابع خود را در پایین دست سرمایه گذاری کردیم، اظهار داشت: به عنوان مثال در دوران آقای زنگنه به سراغ پالایشگاه های گازی رفتیم. حال آنکه به دلیل قیمت پایین گاز در کشور ما ارزش افزوده در این حوزه بالا نیست.
اجازه ندادند اوراق نفتی به سرانجام برسد
او که معتقد به مشارکت مردم و جذب نقدینگی مردم برای توسعه صنعت نفت و گاز است، گفت: متاسفانه اجازه داده نشد که اوراق نفتی به سرانجام برسد. چرا که عده ای نگران بودند که با فروش اوراق نفتی بخشی از شرکت نفت از شرکت خارج شود. به همین بهانه همان کور سوی امیدی که در مورد ورود بخش خصوصی به سرمایه گذاری در این حوزه بود را هم از بین برده شد.
با عرضه اوراق نفتی خیلی راحت می توانستیم ریال مردم را جذب کرده و صرف سرمایه گذاری در صنعت نفت کرده و به دنبال آن به آنها دلار بازگردانیم. با این کار نه تنها منابع لازم برای سرمایه گذاری را فراهم می کردیم بلکه مانع ورود نقدینگی به بازارهای غیر مواد و افزایش نرخ تورم می شدیم
این کارشناس انرژی گفت: با عرضه اوراق نفتی خیلی راحت می توانستیم ریال مردم را جذب کرده و صرف سرمایه گذاری در صنعت نفت کرده و به دنبال آن به آنها دلار بازگردانیم. با این کار نه تنها منابع لازم برای سرمایه گذاری را فراهم می کردیم بلکه مانع ورود نقدینگی به بازارهای غیر مولد و افزایش نرخ تورم می شدیم.
او افزود: اگر می خواهیم بخش خصوصی وارد سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز کنیم باید تغییرات کلی در سیاست گذاری ها اعمال کنیم چرا که با این مدل نگاه های قدیمی و دولتی، اتفاق خاصی در زمینه سرمایه گذاری به خصوص در صنعت نفت و گاز رخ نمی دهد.
به باور این کارشناس حوزه انرژی، ادامه وضع موجود و اصرار بر حکم فرمایی در حوزه اقتصاد و سیاست و حل مشکلات با دستورات دیکتهشده از بالا به پایین به جای حکمرانی که لازمهاش درک درست و تعامل سازنده است، اقتصاد ایران را به ورطه نابودی خواهد کشاند.
تا چه اندازه امکان افزایش ظرفیت تولید نفت وجود دارد؟
حسینی در پاسخ به این سوال که تا چه میزان می توان ظرفیت تولید نفت را افزایش داد، گفت: رساندن تولید به ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه به نوعی بازگرداندن نفت است. اما اینکه مقدار تولید را از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه به ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه برسانیم، کار بسیار سختی است.
او ادامه داد: سوال من این است، ما که در تامین منابع لازم برای بازگردانی نفت مشکل داریم چطور قرار است منابع لازم برای افزایش ظرفیت تولید را تامین کنیم.
اگر به ازای هر بشکه افزایش ظرفیت تولید نفت حدود ۱۵ هزار دلار سرمایه گذاری کرده و آن را به قیمت ۶۰ دلار بفروشیم می توان گفت که سرمایه گذاری صورت گرفته در این صنعت ظرف مدت ۲۵۰ روز بازخواهد گشت. کدام صنعتی را می توانید پیدا کنید که مدت زمان بازگشت سرمایه در آن کمتر از یک سال باشد
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی در مورد مدت زمان بازگشت سرمایه در صنعت نفت گفت: اگر به ازای هر بشکه افزایش ظرفیت تولید نفت حدود ۱۵ هزار دلار سرمایه گذاری کرده و آن را به قیمت ۶۰ دلار بفروشیم می توان گفت که سرمایه گذاری صورت گرفته در این صنعت ظرف مدت ۲۵۰ روز بازخواهد گشت. کدام صنعتی را می توانید پیدا کنید که مدت زمان بازگشت سرمایه در آن کمتر از یک سال باشد.
کشورهای نفت خیز چگونه به رشد اقتصادی رسیدند؟
این کارشناس انرژی با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری در بخش بالادست نفت ارزش افزوده بالایی دارد، افزود: اگر عربستان توانسته به چنین جایگاهی برسد و تا این اندازه در حوزه های مختلف سرمایه گذاری کند به این دلیل بوده که تولید خود را از ۴ میلیون به ۱۰ میلیون بشکه افزایش داده است. اگر می بینید که امروز روسیه تا این اندازه در دنیا قدرتمند شده به این دلیل است که تولید نفت خود را از ۳.۵ میلیون بشکه به بالای ۱۰ میلیون بشکه رسانده است. آمریکا هم با افزایش تولید خود از ۴ میلیون بشکه به ۱۴ میلیون بشکه توانسته نیاز خود به خلیج فارس را کاهش دهد. آن هم با تولید نفت شل که هزینه ها در آن بسیار بالاست یه نوعی شرایط را برای توسعه و رشد اقتصادی بیشتر فراهم کرده است.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0