خبرگزاری مهر، گروه استانها – کوروش دیباج: هفته هنر انقلاب اسلامی فرصتی سالانه برای بازخوانی نسبت میان هنر و مفاهیم بنیادینی چون عدالتخواهی، مقاومت، مردمباوری و هویتسازی است؛ مفاهیمی که در امتداد انقلاب اسلامی، وارد عرصههای مختلف هنری شده و سعی کردهاند با زبان فرهنگ، به بازنمایی دغدغههای اجتماعی و تاریخی بپردازند. این هفته که با نام سیدمرتضی آوینی گره خورده، بستری برای گفتوگو درباره مسیر طیشده و آیندهی هنر متعهد در ایران فراهم میآورد.
در این میان، نهادهای فرهنگی و هنری بهویژه حوزه هنری به عنوان یکی از بازوهای اجرایی و سیاستگذار، نقش پررنگی در طراحی، اجرا و بازتولید برنامههای مرتبط با این مناسبت دارند. استانهایی مانند اصفهان که سابقهای تاریخی در پرورش و میزبانی هنرهای مختلف دارند، در مواجهه با هفته هنر انقلاب، ناگزیرند به این پرسش پاسخ دهند که چه نسبتی میان گذشته هنری خود و جریان هنر انقلاب برقرار کردهاند و چگونه این مناسبت را از یک تقویم نمادین به بستری برای تولید و اثرگذاری تبدیل میکنند.
برای بررسی برنامهها و رویکردهای اجرایی در این زمینه، گفتوگویی داشتهایم با امیر محزونیه، سرپرست حوزه هنری استان اصفهان؛ تا از چشماندازها، برنامههای پیشبینیشده و چالشهای پیشروی این نهاد در هفته هنر انقلاب بیشتر بدانیم.
ضمن تبریک هفته هنر انقلاب اسلامی، بفرمائید حوزه هنری استان اصفهان برای این هفته چه برنامههایی را در نظر گرفته و با چه رویکردی این برنامهها اجرا میشود؟
به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی، حوزه هنری استان اصفهان بین ۸ تا ۱۰ عنوان برنامه در دست اجرا دارد. در حوزه تئاتر، برای دومین سال متوالی، اجرای تئاتر خیابانی را دنبال کردهایم. متأسفانه تئاتر خیابانی در اصفهان کمتر مورد توجه قرار گرفته و معمولاً تنها در مناسبتها اجرا میشود. اما ما تصمیم گرفتیم حداقل در این هفته، به این قالب رونق بدهیم.
امسال، این اجراها جدیتر و حرفهایتر شدهاند. فراخوان آثار انجام شده و طی دو روز گذشته، آثار رسیده توسط داوران ارزیابی شد. آثار منتخب از ۲۵ فروردین در نقاطی مانند گذر سعدی، چهارباغ، گلستان شهدا و چند مکان دیگر به اجرا در خواهند آمد. در این زمینه، با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز همکاری داشتهایم.
در بخش فیلم، با همکاری انجمن سینمای جوان کشور، نمایش فیلمهایی با محوریت مقاومت را در برنامه داریم که از ۲۶ تا ۲۸ فروردین در سالن سوره برگزار میشود. در بخش آفرینشهای ادبی، سال گذشته اصفهان میزبان «اولین دوره جایزه ملی داستان و بازآفرینی» در حوزه داستاننویسی بود که دلیل انتخاب آن، پیشینه تاریخی و هویتی شهر در این عرصه است. در سال اول، سیاست ما شناسایی ظرفیتهای ادبی در سطح کشور بود. بیش از ۱۰ کارگاه در شهرهای مختلف و بهویژه در اصفهان برگزار کردیم. اختتامیه این جایزه ۲۸ فروردین با حضور آقای محمد مهدی دادمان، رئیس حوزه هنری کشور برگزار خواهد شد.
با مشارکت اداره گردشگری شهرداری اصفهان، پروژهای با عنوان «هنرگرد» را آغاز کردهایم که هدف آن معرفی گردشگری هنری شهر اصفهان است. اولین موضوع این برنامه «خط بنایی» در شهر اصفهان است. برنامه از هفته اول اردیبهشت با ثبتنام علاقهمندان آغاز میشود و در قالب تورهای هنری برگزار خواهد شد.
در حوزه هنرهای تجسمی، برند جدیدی با عنوان «نقطه» طراحی کردهایم که روایتمحور است و به نمایش آثاری میپردازد که داستان یا معنا در دل خود دارند. این پروژه نیز در هفته هنر انقلاب آغاز میشود و دوره دوم آن همزمان با هفته اصفهان ادامه خواهد یافت.
همچنین به مناسبت شهادت سید حسن نصرالله، یک رویداد ملی طراحی و نقاشی برگزار کردهایم که طی آن هنرمندانی از تهران و حتی اسپانیا، با موضوعات شخصی و ملی، آثاری خلق کردهاند. نتایج این ورکشاپها نیز در هفته هنر انقلاب به نمایش در میآید.
در حوزه دیزاین، نشریهای طراحی کردهایم که هدف آن تولید دانش و محتوا در این عرصه است. متأسفانه تولید محتوای تخصصی در دیزاین بسیار محدود است، اما ما تلاش داریم با انتشار این نشریه، بستری برای آموزش و پژوهش در این حوزه فراهم کنیم. اولین شماره آن در همین هفته رونمایی میشود و در شبکههای توزیع حوزه هنری در دسترس خواهد بود.
چند برنامه دیگر هم در دست داریم که تلاش میکنیم تا پایان هفته هنر انقلاب آماده شود، از جمله یک آیتم تلویزیونی و چند رونمایی در حوزههای مختلف.
سیاستها و رویکرد اصلی حوزه هنری در برنامههای امسال چه تفاوتی با سالهای گذشته دارد؟
رویکرد ما این است که برنامهها از حالت مناسبتی و رفع تکلیف خارج شوند و عمق پیدا کنند. متأسفانه بسیاری از فعالیتهای فرهنگی و هنری تنها به مناسبتها محدود شدهاند و ادامهدار نیستند. ما میخواهیم این وضعیت را تغییر دهیم و به جای یکبار اجرا، نشانههایی در شهر خلق کنیم که ماندگار و تکرارپذیر باشند.
مخالف برخورد مناسبتمحور هستیم. هفته هنر انقلاب باید در تقویم فرهنگی شهر تثبیت شود و شهروندان منتظر برنامههای مشخص این هفته باشند. در واقع، این هفته باید به پایداری و تداوم فعالیتها کمک کند.
چه تدابیری برای جذب کودکان و نوجوانان در برنامههای هفته هنر انقلاب اندیشیدهاید؟
در حال حاضر، بخش کودک و نوجوان در ساختار حوزه هنری تعریف شده، اما در اصفهان هنوز بهطور فعال راهاندازی نشده است. با این حال، طی دو سه ماه گذشته، تلاشهایی در این زمینه داشتهایم. هدف ما استعدادیابی و پرورش ذائقه هنری در نسل جدید است. در این مسیر، تولیدات خاص برای کودکان و نوجوانان در حال انجام است و بهزودی شاهد انتشار این آثار خواهیم بود.
حوزه هنری استان اصفهان طی سالهای اخیر روی تربیت نسل آینده متمرکز بوده و حمایت از گروههای هنری مردمی یکی از سیاستهای اصلی ماست. ما به جای ساختارهای بالا به پایین، ترجیح میدهیم از هنرمندان علاقهمند حمایت کرده و به آنها فرصت بروز و رشد بدهیم.
در خصوص مخاطبشناسی برنامهها بفرمائید تا چه مقدار این موضوع در طراحی برنامهها مورد توجه قرار گرفته است؟
ما در حوزه هنری تلاش کردهایم مخاطب را از ابتدا در نظر بگیریم، نه صرفاً برای پر کردن آمار یا ارائه گزارش. دیگر نگاه عددی به مخاطب نداریم، بلکه تمرکزمان روی کیفیت و اثرگذاری است. اگر قرار است یک محصول تولید کنیم، حتی اگر مخاطب کمتری داشته باشد، مهم این است که عمیق و ماندگار باشد.
در بخشی از فعالیتها مخاطب ما عموم مردم هستند، مانند حوزه سینما و اکران فیلمها. اما بخش مهمی از مخاطبان ما خود هنرمندان هستند. بنابراین سیاست ما بر پایه تعامل، آموزش و سرمایهگذاری متناسب با نیاز هنرمندان است.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0