خبرگزاری مهر؛ گروه استانها: کردستان دارای تنوع آب و هوایی و خاک حاصلخیزی است که امکان تولید محصولات کشاورزی را فراهم میکند و این تنوع فرصتهای صادراتی متعددی را به دنبال دارد.
به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب و خاک حاصلخیز، محصولات کشاورزی کردستان از کیفیت بالایی برخوردار هستند و این کیفیت میتواند مزیت رقابتی مهمی در بازارهای جهانی باشد.
با توجه به نتایج نمونهبرداریهای انجام شده از محصولات کشاورزی افتخار استان کردستان این است که محصولات استان از نظر سلامت و امنیت غذایی منطبق بر استانداردهای تعیین شده است.
همسایگی با عراق بازار بزرگی را برای صادرات محصولات کشاورزی ایجاد کرده است و صادرات این محصولات میتواند ارزآوری قابل توجهی را برای استان و کشور به ارمغان بیاورد و به تقویت اقتصاد منطقه و کشور کمک کند همچنین توسعه صادرات محصولات کشاورزی منجر به ایجاد فرصتهای شغلی میشود.
نبود پایانههای صادراتی تخصصی از مشکلات حوزه صادرات کشاورزی
یکی از مشکلات صادرات در کردستان کمبود زیرساختهای مناسب برای صادرات از جمله پایانههای صادراتی تخصصی، سردخانهها و امکانات حمل و نقل است که میتواند مانع از توسعه صادرات محصولات کشاورزی شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان بعدازظهر شنبه در گفتوگو با خبرنگاران در خصوص صادرات محصولات کشاورزی در استان کردستان طی یازده ماه امسال گفت: صادرات محصولات کشاورزی از طریق گمرکات استان کردستان امسال ۴۶۴ هزار تُن و به ارزش حدود ۱۹۱ میلیون دلار بوده است و محصولات کشاورزی حدود ۴۲ درصد از ارزش کل صادرات گمرکات استان را تشکیل میدهد.
سعدی نقشبندی بیان کرد: به طور میانگین روزانه حدود ۱۳۸۵ تُن محصولات کشاورزی از طریق گمرکات استان در این ۱۱ ماه خارج شده است و محصولات کشاورزی حدود ۴۲ درصد از ارزش کل صادرات گمرکات استان را تشکیل میدهد.
محصولات زراعی پیشتاز صادرات محصولات حوزه کشاورزی در کردستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان خاطرنشان کرد: در ۱۱ ماهه سال جاری، بیشترین میزان صادرات مربوط به محصولات زراعی بوده که کشش تقاضای بازار عراق برای محصولاتی مانند هندوانه، گوجه فرنگی، تخم مرغ خوراکی، هویج، کاهو و کلم از جمله دلایل افزایش صادرات محصولات زراعی است.
نقشبندی ادامه داد: بررسیها نشان میدهد که محصولات دنبه گوسفندی و تخممرغ خوراکی نسبت به درصد وزنی، بیشترین ارزآوری و محصولات کاهو و کلم، هویج، بادمجان و خیار نیز کمترین ارزآوری را داشتهاند.
وی اضافه کرد: صادرات ۱.۵ هزار تُن دنبه گوسفندی تقریباً به اندازه مجموع صادرات هویج (۱۸ هزار تن) ارزآوری داشته است، بنابراین لازم است با برنامهریزی لازم و یافتن بازارهای صادراتی جدید در منطقه اوراسیا و کشورهای حوزه خلیج فارس، ارزآوری محصولات مزبور را افزایش داد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان تصریح کرد: صادرات هندوانه به لحاظ وزنی بیش از شش برابر تخم مرغ خوراکی بوده اما ارزآوری آن تنها ۱.۵ برابر تخم مرغ بوده است، بنابراین ایجاد و توسعه واحدهای مرغ تخم گذار میتواند در دستور کار معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان قرار گیرد.
نقشبندی افزود: تخممرغ خوراکی تنها ۲ درصد از صادرات را شامل میشود در حالی که به میزان ۱۷ درصد ارزش ارزی را شامل میشود.
وی گفت: از طرف دیگر صادرات ۵۹ هزار تُن کاهو کلم در این ۱۱ ماه انجام شده که ارزآوری آن در مقایسه با ارزآوری مرغ منجمد بسیار کمتر است به این صورت که ۵.۶ هزار تُن مرغ منجمد ارزآوری شش هزار دلاری داشته است.
عوامل مؤثر بر صادرات محصولات کشاورزی در کردستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان به عوامل مؤثر بر صادرات محصولات کشاورزی اشاره و تصریح کرد: احداث پایانه صادراتی تخصصی محصولات کشاورزی یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر بهبود وضعیت صادرات است.
نقشبندی ادامه داد: به علت محدودیتهای صادراتی و لزوم تأمین نیاز داخل با توجه به سیاستهای تنظیم بازار، صادرات برخی از کالاها صرفه اقتصادی برای تجار ندارد.
وی بیان کرد: نکته مورد توجه دیگر در تجارت با عراق ورود رقبای جدید به بازار عراق است؛ همچنین با توجه به اعمال ممنوعیت و محدودیت در واردات که عراقیها به دلیل حمایت از تولید داخلی اعمال کردهاند نیز اثراتی بر کاهش صادرات گمرکات استان داشته است.
وی افزود: تولید بسیاری از اقلام صادراتی ایران در عراق و حمایتهای دولت عراق از تولید داخل و افزایش تعرفههای گمرکی از عوامل کاهش صادرات به عراق است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: برگزار نشدن نمایشگاههای اختصاصی و بینالمللی، بازگشایی مرز عراق به عربستان، تسهیل برای حضور اردن و مصر در بازار عراق و پذیرش تعرفه ترجیحی، از دیگر عوامل مؤثر بر کاهش صادرات ایران به عراق است.
به نظر میرسد رعایت استانداردهای بینالمللی در تولید و بستهبندی محصولات کشاورزی میتواند به افزایش کیفیت و قابلیت رقابت محصولات صادراتی کمک کند و تلاش برای یافتن بازارهای جدید صادراتی در منطقه میتواند به کاهش وابستگی به بازار عراق کمک کند و به توسعه صادرات محصولات کشاورزی استان بینجامد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0