خبرگزاری مهر، گروه استانها- عصمت اسماعیلی: بندر گناوه در استان بوشهر یکی از مهمترین بنادر در تجارت، دریانوردی و صید و صیادی و از بنادر گردشگر پذیر در استان محسوب میشود و هر سال میزبان میلیونها مسافر و گردشگر از سراسر کشور است که برای گذران اوقات فراقت و تعطیلات و خرید و گردش به این استان سفر میکنند.
دریا نقش مهمی در زندگی و معیشت و فرهنگ مردم این دیار دارد و زندگی این ساحل نشینان سخت کوش، با دریا و دریانوردی گره خورده است.
همچنین یکی از مهمترین جاذبههای بی نظیر در این بندر همین دریا، تنوع آبزیان و سواحل زیبا و چشم نواز است که از دلایل مهم جذب گردشگر و مسافر به این منطقه محسوب میشود.
بازار ماهی فروشان بندر گناوه، تنوع ماهی و بهرهمندی از غذای های دریایی نیز با توجه به موقعیت این بندر تجاری و گردشگری یکی از مهمترین جاذبههای آن به شمار میرود که همیشه با استقبال بسیار گسترده روبرو است.
بازار ماهی فروشان بندر گناوه با توجه به کیفیت و تازه بودن انواع ماهی و میگوی دریایی همیشه خیل عظیمی از مسافران و گردشگران را به سمت خود میکشاند و افراد مختلف بومی و مسافران از مشتریان پر و پا قرص بازار ماهی فروشان این بندر هستند.
همچنین عملیات صید ماهی و میگو با گرگور (قفس سیمی ویژه صید ماهی)، قلاب و تور و سفر دریایی با قایق و لنجهای صیادی نیز برای گردشگران جذاب و مفرح است.
امسال نیز این بازار با استقبال گردشگران و مسافران روبرو شد و اگر چه قیمتهای با توجه به سایر گرانیها در کشور افزایش یافته اما بازهم مسافران و گردشگران بسیاری از این بازار دیدن و خرید کردند.
خرید ماهی تازه
یکی از مسافران که به بندر گناوه سفر کرده است در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: عرضه ماهیهای تازه و خرید ماهی از جاذبههای سفر به بندر گناوه است.
وی افزود: هر وقت به این بندر سفر میکنم حتماً سری هم به بازار ماهی فروشان می زنم و خرید میکنم.
طعم لذت بخش ماهیها
یکی دیگر از گردشگران نیز به خبرنگار مهر گفت: غذاهای دریایی یکی از جاذبههای بنادر به ویژه در جنوب است که ماهیهای این منطقه دارای طعم بسیار خوب و تازه هستند.
وی گفت: معمولاً برای تهیه غذای خانواده در این بندر از همین بازار با ماهی تازه غذا درست میکنیم و بسیار لذت بخش است.
سوغات ماهی
یک بانو که در حال خرید میگو و ماهی از این بازاراست، گفت: چند روز مهمان این بندر و مردم خونگرم و مهمان نواز آن بودیم و امروز که قصد عزیمت از این شهر را داریم تصمیم گرفتیم تا از ماهیهای این بازار خرید و با خود ببریم.
وی گفت: تنوع ماهیها و مرغوبیت و طعم این ماهی مورد استقبال افراد خانواده است.
یکی از فروشندگان نیز گفت: امسال هم مسافران از سراسر کشور به این بازار مراجعه و ماهی و میگو خرید کردهاند.
وی گفت: برخی از مسافران با نوع ماهیها آشنایی ندارند و تفاوت قیمتها با شهر محل اقامت برای آنها تازگی دارد که با توجه به کیفیت ماهیهای اینجا قیمتها نیز متفاوت است.
بازار ماهی فروشان، فرصت جاذبه گردشگری
این بازار و عرضه ماهی و میگو مرغوب آن میتواند به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری مورد توجه قرار گیرد و با برنامه ریزی مناسب در جهت معرفی محصولات، رونق اقتصادی و جذب گردشگر و مسافر از آن بهره برد.
راه اندازی جشنواره غذاهای دریایی، آموزش تهیه انواع غذاهای دریایی، معرفی تنوع ماهیها و میگو و غذاهای این منطقه قابل طبخ با ماهی و میگو، توجه به رفع مشکلات این بازار میتواند بر رونق آن بیافزاید تا به عنوان یک جاذبه گردشگری بر زندگی بندر نشینان و رونق این بندر مؤثرتر باشد.
معرفی چند غذای معروف با ماهی و میگو
بیشتر غذاهای مردم این دیار به دلیل مجاورت با خلیج فارس از محصولات دریایی تهیه میشود و میگو و ماهی سهم زیادی در خوراک مردم این بندر دارد یا به نوعی غذاهای آنها به این محصولات و خواص آنها مربوط و وابسته است.
«قلیه ماهی» مشهورترین و پرطرفدارترین غذای مردم استان بوشهر و این بندر است که بهترین نوع ماهی برای پخت این غذا سنگسر، هامور، شیر و سرخو از ماهیهای مشهور این منطقه است.
این غذا را در کنار للک، رشته پلو، یا شکر پلو، پلوی ساده یا زعفرانی استفاده میکنند.
از غذاهای که در بسیاری از نقاط استان بوشهر پخت میشود دمپخت ماهی یا در اصطلاح محلی «لخ لاخ» است که بیشتر با ماهیهای خلیج فارس مثل هامور، سنگسر، سبیتی و سرخو تهیه میکنند.
یکی از غذاهای سنتی و بسیار خوشمزه در استان و بندر گناوه «قلیه میگو» است که البته در استانهای جنوبی دیگر مانند خوزستان و هرمزگان نیز طبخ میشود ولی طرز تهیه آن در هرکدام از این استانها با دیگری کمی تفاوت دارد.
این غذا نیز مانند اکثر غذاهای جنوب با طعم تند است، و با پلو یا گمنه (للک) سرو میشود.
یک غذای پلویی لذیذ جنوبی که در برخی از استانهای جنوبی و بخصوص این منطقه تهیه و طبخ میشود تهانداز ماهی غذایی شبیه تهچین است اما با این تفاوت که مواد مخلوط پلو صرفاً زیر برنج قرار نمیگیرد و میتواند لابلای برنج استفاده شود.
ماهی شکم پر یکی دیگر از غذاها است که برای تهیه آن ترکیبی از شنبلیله، تمر هندی، سیر، پیاز، کشمش، زرشک بههمراه ادویهجات لازم آماده و درون شکم ماهی میریزند و سپس شکم ماهی را میبندند و سرخ میکنند.
در گذشته با استفاده از رشتههای نازکی از برگ درخت خرما (پیش نخل) شکم ماهی را بسته و سپس سرخ میکردند این ماهی با پلو یا رشته پلو مصرف میشود.
«میگو پلو» یکی دیگر از غذاهایی سنتی و محلی و مورد علاقه مردم استان بوشهر بخصوص در سواحل است در این غذا میگو همراه با سبزیجات و ادویهجات مورد نیاز سرخ میشود و لابهلای برنج قرار میگیرد.
غذای دیگر نیز میگوی سوخاری است که دارای ارزش غذایی بسیار زیادی است و برای تهیه آن میگو به موادی همچون تخممرغ، آرد سوخاری، جوش شیرین، زعفران و نمک آغشته میشود و سپس در روغن سرخ میشود.
مُی شور (ماهی شور)
پخت ماهی شور از غذاهای سنتی این منطقه است که بیشتر در سواحل پخته میشود،
در زمانهای قدیم که تکنولوژی، یخچال و فریزر نبوده، راههایی برای نگهداری مواد غذایی وجود داشته که یکی از آنها این بوده که یا ماهی را خشک میکردند و یا در نمک میخواباندند، به همین دلیل به آن ماهی (مُی)، نمک (شور) گفته میشود.
در نمک خواباندن ماهی روشی مانند کنسروسازی است که اگر وسایل منجمد کردن ماهی را نداریم میتوانیم آن را در نمک بخوابانیم، این روش به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است چرا که ارزان بوده و مواد شیمیایی نگهدارنده نیز در آن به کار نرفته است.
این نوع غذا خیلی قدیمی است و تهیه ماهی شور نشان دهنده فرهنگ ساحل نشینان برای استفاده از انواع ماهیها است.
این ماهی به دلیل اینکه شور است و در نمک خوابانده شده باید حدود پنج تا شش ساعت در آب بماند و مرتب آب آن را عوض کنید تا شوری آن گرفته شود.
حَشو (دوپیازه ماهی و کشمش با سبزیجات خورشی)، شله گندمی (سوپ گندم و ماهی)، ماهی تنوری، از دیگر انواع غذاهای مختلف تهیه شده از ماهی در این استان و بندر گناوه است.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0