خبرگزاری مهر- گروه استانها: مرز رازی نزدیکترین مسیر به ترکیه است و در بین تجار و مسافرین به عنوان دروازه اروپا معروف بوده، این مرز به دلیل دارا بودن مرز زمینی و ریلی از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و ظرفیت اقتصادی استان را ارتقا بخشیده است.
آذربایجان غربی با داشتن ۹۶۷ کیلومتر مرز مشترک با عراق، ترکیه و نخجوان و دارا بودن ۱۴ گمرک و بازارچه مرزی در مسیر سه کریدور اصلی بینالمللی قرار داشته و تنها استانی محسوب میشود که ۵۶۶ کیلومتر مرز مشترک با چهار استان ترکیه دارد.
این استان به دلیل مزیتهای مرز، مناطق آزاد و ویژه، تجارت بین الملل، تنها استان هم مرز با کشور ترکیه، وجود ظرفیتهای تجاری ویژه با اقلیم کردستان عراق، داشتن بزرگترین سه فرودگاه، مسیر ریلی با اروپا و به نوعی ۲۵ درصد پایانههای مرزی کشور از اهمیت استراتژیکی در شمال غرب ایران اسلامی برخوردار است.
در حال حاضر راههای زمینی ارتباط با اروپا از طریق جاده و ریل همچنین مبادی اصلی ورود و خروج زمینی کالا و مسافر از کشور به اروپا و بالعکس در آذربایجان غربی فراهم است و زیر ساختهایی که متناسب با این امور در استان ایجاد شده در کنار مزیتهای کم نظیر جغرافیایی و اقتصادی آذربایجان غربی را به یکی از کانونهای مهم تجارت و صادرات کشور تبدیل کرده است.
مرز رازی، یکی از مرزهای سه گانه کشورمان با ترکیه است که در شهرستان خوی واقع شده و نزدیک ترین مرز به شهر وان به عنوان یکی از شهرهای مهم شرق ترکیه است. مرز رازی در بهمن سال ۱۳۸۹ به عنوان مرز رسمی زمینی به تصویب رسید و در فروردین ۱۳۹۰ با حضور وزرای امور خارجه ایران و ترکیه رسماً فعالیتش را آغاز کرد.
در تیرماه ۱۴۰۲ ساختمان جدیدالتاسیس پایانه مرزی رازی در مساحت بیش از ۹ هزار متربع با حضور وزیر وقت راه و شهرسازی به بهرهبرداری رسید و نیز از اول سال ۱۴۰۳ تردد کامیونهای ترانزیتی از این مرز آغاز شد. در طول سال نزدیک به ۲ میلیون نفر مسافر از این مرز تردد میکنند.
با آغاز فعالیت تردد کامیونهای ترانزیتی مدیرکل بازرسی آذربایجان غربی به همراه فرماندار و دادستان خوی بازدیدی از روند فعالیت این پایانه مرزی داشت و بر لزوم رفع مسائل و مشکلات زیرساختی در این پایانه مرزی تاکید شد.
اینترنت و خطوط تلفن در مسیر خوی – رازی قطع است
فرماندار شهرستان خوی در این بازدید با اشاره به مشکلات زیرساختی پایانه مرزی رازی اظهار کرد: در تأمین زیرساختها در مرز رازی دچار مشکل هستیم در دو روز اخیر به دلیل مخاطرات جوی اینترنت و خطوط تلفن در مسیر خوی-رازی قطع است و انتظار میرود شرکت مخابرات تلاش خود را مضاعف کند تا با اتمام عملیات فیبرنوری، شاهد رفع مشکل قطعی خطوط تلفن و اینترنت باشیم.
کریم علینژاد با بیان اینکه همچنین در مرز رازی از زمان فعالیت ۲۴ ساعته، شاهد ترافیک و حجم زیاد مسافر هستیم که به همین دلیل مشکلات عدیده ای در پایانه شهری و تأمین بلیط اتوبوس از خوی به تهران و بلعکس برای شهروندان خویی به وجود آمده است، ادامه داد: در این مدت روزانه ۸۰ تا ۱۰۰ اتوبوس همراه با مسافر به خوی میآمدند و نیز حجم تردد مسافر در پایانه شهری و پایانه مرزی رازی بسیار انبوه بود اما از امسال با توجه به بازگشایی خط ریلی مسیر خوی به تهران و بلعکس، مشکلات سال گذشته بسیار کاهش یافته است.
فرماندار خوی ادامه داد: میانگین تردد مسافر از پایانه مرزی رازی روزانه ۴ الی ۶ هزار نفراست که با افزایش نیروی پلیس گذرنامه در گیت گذرنامه و همچنین مدیریت داخلی پایانه مرزی، مسافرین متردد از این پایانه در کمتر از ۱۰ دقیقه از مرز تردد کردند و نیز در بخش ترانزیت تردد از مرز به صورت روان هست.
مرز رازی پرترددترین مرز ۵ گانه آذربایجان غربی در ایام نوروز
سرپرست پایانه مرزی رازی با اشاره به اینکه این پایانه مرزی، رتبه اول تردد ناوگان سواری را در مدت زمان اجرای طرح نوروزی ۱۴۰۴ تاکنون در بین پایانههای مرزی استان به خود اختصاص داده است، افزود: در این مدت زمان تعداد ۲۹۶۲ هزار دستگاه ناوگان سواری ایرانی و خارجی از پایانه مرزی رازی تردد.
اصغر کامی با بیان اینکه در این بازه زمانی ۶۱ هزار و ۴۶۵ نفر مسافر ایرانی و خارجی از این پایانه مرزی تردد کردهاند که بیش از ۲۸ هزار نفر مسافر ورودی و ۳۳ هزار و ۴۱۱ نفر خروجی بودند، افزود: پایانه مرزی رازی به لحاظ موقعیت جغرافیایی یکی از مهمترین گذرگاه مرزی استان به شمار میرود.
سرپرست پایانه مرزی رازی ادامه داد: سازمانراهداری و حمل و نقل جادهای کشور تاکنون اعتبار زیادی در زمینه توسعه زیرساختی تخصیص و تأمین کرده است و نیز در تأمین و واریز کامل اعتبار موردنیاز برای تملک اراضی ایست اختیاری اهتمام خود را در جهت تسریع در زیرساختهای پایانه مرزی رازی نشان داده است.
وی با تاکید بر توسعه زیرساختها در این مرز به دلیل هم مرزی با کشور ترکیه افزود: برای ساماندهی و نوبتدهی مرزنشینان باید از طریق وزارت کشور اقدام به اخذ مجوزهای مورد نیاز شود.
کاظمی با اشاره به اقدامات انجام شده برای راهاندازی سردرب اصلی پایانه مرزی گفت و افزود: تهیه سیستم گرمایش و سرمایش داخل گیتها، تامینبرق و احداث دربها برای راهاندازی سردرب اصلی پایانه مرزی رازی انجام شده است.
مشکلات مرز رازی در اسرع وقت باید رفع شود
مدیرکل بازرسی آذربایجان غربی نیز در این بازدید و شست بررسی مشکلات پایانه در سالن جلسات پایانه مرزی رازی اظهار کرد: شهرستان خوی به جهت اهمیت فوقالعاده به عنوان اولین شهرستان استان برای بازدید انتخاب شد.
روح الله محبوبی با بیان اینکه شهرستان خوی به جهت نزدیکی به مرز سه کشور عراق، ترکیه و جمهوری خودمختار آذربایجان از پتانسیل بالقوهای برخوردار بوده و در حوزه صنعت و کشاورزی دارای پتانسیل است، گفت: با توجه به زیرساختهای برقی و فرودگاهی این شهرستان، میتوان با جذب سرمایهگذار خارجی شرایط توسعه شهرستان را تسریع بخشید.
مدیرکل بازرسی آذربایجان غربی با اشاره به اهمیت تأمین معیشت مرزنشینان گفت و بیان داشت: معیشت مرزنشینان یکی از دغدغههای مهم مسئولین کشوری و استانی است. همه متولیان امر باید توجه و اهتمام خود را به بهرهمندی مرزنشینان از ظرفیت مرز در راستای معیشت آنها بسیج کنند.
وی با تاکید بر اهمیت توجه به مسائل و مشکلات زیرساختی در این پایانه مرزی تاکید کرد: مشکلات مرز رازی باید در اسرع زمان مرتفع شود و در راستای حل مشکلات موجود شهرستان از شهرکهای صنعتی و کشاورزی بازدید میشود.
مرز رازی خوی سومین مرز رسمی ایران با ترکیه در آذربایجان غربی است و نقش مؤثری در رونق اقتصادی منطقه دارد، گمرک مرزی رازی در فاصله ۷۵ کیلومتری غرب شهرستان خوی و در مرز ایران با کشور ترکیه قرار دارد.
خوی از شهرهای شمالی آذربایجان غربی بوده و حدود ۱۳۰ کیلومتر با ارومیه، مرکز استان فاصله دارد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0