بازارهای سهام آسیا در هفته کاری جدید اندکی جان گرفتند. طلا به بالاترین سطح تاریخی خود رسید و بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا کاهش یافت؛ این در حالی است که سرمایه‌گذاران جهانی با اضطراب در انتظار تصمیم تازه دونالد ترامپ درباره تعرفه‌های متقابل تجاری هستند؛ تصمیمی که او وعده داده در «روز آزادی» اعلام خواهد شد.

واکنش بازارهای جهانی به نشانه‌های جنگ تجاری

در بازارهای آسیایی، شاخص نیکی ژاپن ۰.۷ درصد، بورس کاسپی کره‌جنوبی ۱.۴ درصد و شاخص تایوان ۱.۷ درصد رشد کردند. بورس هنگ‌کنگ نیز یک درصد و شاخص چین ۰.۱ درصد افزایش یافتند. این بازگشت نسبی، پس از افت‌های سنگین ماه مارس رخ داد که ناشی از ترس بازارها از رکود احتمالی در آمریکا و تبعات تشدید جنگ تجاری بود.

قیمت طلا که به‌عنوان دارایی امن در زمان نااطمینانی شناخته می‌شود، به بالاترین رکورد تاریخی خود رسید. در سوی دیگر، قیمت نفت که روز دوشنبه حدود ۲ درصد به دلیل تهدیدات ترامپ علیه روسیه و ایران جهش کرده بود، روز سه‌شنبه اندکی کاهش یافت. نفت برنت با ۰.۱ درصد افت به ۷۴.۶۷ دلار و نفت وست‌تگزاس اینترمدیت آمریکا به ۷۱.۳۷ دلار رسید.

تزلزل دلار در برابر ین، فشار بر ارزهای کالامحور

هم‌زمان با افزایش تقاضا برای اوراق قرضه خزانه‌داری آمریکا، بازده اوراق ۱۰ ساله حدود ۴ واحد پایه افت کرد و به ۴.۲۰۷۲ درصد رسید؛ افتی که فشار نزولی بر دلار وارد کرد. در معاملات امروز، دلار در برابر ین ژاپن ۰.۱۹ درصد کاهش یافت و به ۱۴۹.۷۰ رسید. یورو نیز با ۰.۰۸ درصد افزایش به ۱.۰۸۲۵ دلار رسید.

در همین حال، دلار آمریکا در برابر دلار کانادا و پزوی مکزیک ۰.۰۸ درصد تقویت شد. دلار استرالیا نیز در آستانه نشست سیاست‌گذاری بانک مرکزی این کشور ۰.۱۸ درصد افت کرد. بانک مرکزی استرالیا به احتمال زیاد نرخ بهره را بدون تغییر نگه می‌دارد، اما بازارها در جستجوی نشانه‌هایی از کاهش نرخ در ماه مه هستند.

روز آزادی؛ نماد بازگشت ترامپ به سیاست تهاجمی تجاری

در هفته پیش رو بازارها نگران روز آزادی هستند،«روز آزادی» عبارتی‌ست که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور  آمریکت، برای روز چهارشنبه ۲ آوریل (۱۴ فروردین) انتخاب کرده است. او وعده داده در این روز، از طرحی گسترده برای اعمال تعرفه‌های متقابل بر واردات از کشورهایی که به باورش در تجارت با آمریکا ناعادلانه رفتار کرده‌اند، رونمایی کند.

در چارچوب این طرح، آمریکا تعرفه‌هایی معادل یا حتی سنگین‌تر از تعرفه‌های اعمال‌شده بر کالاهای آمریکایی از سوی شرکای تجاری‌اش را روی کالاهای وارداتی وضع خواهد کرد. چنین اقدامی می‌تواند باعث کاهش واردات، افزایش قیمت‌ها، تضعیف تجارت جهانی، و در نهایت افزایش تنش‌های ژئو‌اکونومیک شود.

اگرچه این وعده از نظر هواداران ترامپ نشانه‌ای از بازگشت اقتدار آمریکاست، اما بازارها آن را آغاز دور تازه‌ای از جنگ تجاری می‌دانند که می‌تواند زنجیره تأمین جهانی را مختل کرده و حتی اقتصاد آمریکا را به سمت رکود تورمی سوق دهد.