سلام و درود، خیلی جالب بود که به احساس تنهایی و انزوای اجتماعی سالمندان اشاره شده. به نظرم خیلی وقتها ما ناخودآگاه اونها رو فراموش میکنیم و این خودش باعث این رفتارها میشه.
علت بهانه گیری در سالمندان + راهکار های جدید علمی

چرا پیری با تغییرات بسیاری همراه است؟ حتما متوجه تغییر رفتار والدین، پدربزرگها و مادربزرگها یا هر کسی در اطرافمان که در گروه سالمندان قرار میگیرند، شدهاید؟ شاید پاسخ برخی از این تغییرات برای ما روشن باشد، برای مثال مشکلات جسمی و دردهایی که مخصوص این سن بوده و گاهی بسیار کلافهکننده میتوانند باشند یا حتی احساس تنهایی و انزوای اجتماعی. قطعا دلایل بیشتری برای علت بهانه گیری سالمندان وجود دارد؛ اما سوال مهمتر این است که راهکار برخوردکردن با کسانی که به آنها عشق میورزیم چیست؟
ما در این مقاله علاوهبر بررسی دلایل بهانهگیری در سالمندان به ارائه راهکارهایی برای حل کردن بخش مهمی از آنها خواهیم پرداخت. لطفا در ادامه همراه ما باشید.
دلایل بهانه گیری در سالمندان
سالمندان نیاز دارند که توسط اطرافیان و جامعه درک شوند و به نیازهایشان توجه شود. اگرچه گاهی کجخلقیها و پرخاشگری از طرف آنها ممکن است ما را کم طاقت کند؛ اما شناخت علت بهانهگیری در سالمندان و نحوه برخورد با آنها قطعا کمککننده خواهد بود.
و اما دلایل این نوسانات خلقی و خشم چه میتواند باشد؟
- اضطراب و استرس به دلیل تغییرات جسمی، از دست دادن عزیزان و …
- زوال عقل که عدم توانایی آنها در بیان احساساتشان برمیگردد
- عوارض جانبی داروها
- انزوای اجتماعی و احساس غم و ناامیدی
- کاهش کیفیت زندگی و وابستگی به اطرافیان
قبل از ورود به جزئیات هر یک از موارد گفته شده، بهتر است چند راهکار اولیه برای در مواجهه با این گونه رفتارها بر اساس نظرات تخصصی Griswold ارائه دهیم:
Elderly anger management can be achieved through a variety of ways. These include:
- Remain calm. Getting angry in response can often make the behavior worse. Try to remain patient and ensure you are a soothing presence in the person’s life.
- Validate their feelings. Sometimes, older adults may feel as if they are not being heard. Listen to them and let them know their feelings are valid.
- Help them express their emotions in a healthy way. This can be through creative outlets such as writing, or talking to someone they trust.
- Get professional help. If these outbursts are occurring more frequently, it can be wise to seek professional help. Professionals can help identify underlying conditions that may be contributing to the behavior.
- Check in about chronic pain. Speak to your loved one’s doctor to ensure they’re not suffering from unseen physical pain, such as a urinary tract infection.
ترجمه متن: مدیریت خشم در افراد مسن میتواند از طریق روشهای مختلفی انجام شود. این موارد شامل:
- آرام بمانید: عصبانی شدن در پاسخ به خشم آنها میتواند وضعیت را بدتر کند. سعی کنید صبور باشید و اطمینان حاصل کنید که حضور شما آرامشبخش است.
- احساسات آنها را تأیید کنید: گاهی اوقات، افراد مسن احساس میکنند که شنیده نمیشوند. به آنها گوش دهید و بگذارید بدانند که احساساتشان معتبر است.
- کمک به ابراز احساسات به صورت سالم: این میتواند از طریق راههای خلاقانه مانند نوشتن یا صحبت کردن با شخصی که به او اعتماد دارند، باشد.
- دریافت کمک حرفهای: اگر این بروز خشمها به طور مکرر اتفاق میافتد، ممکن است عاقلانه باشد که کمک حرفهای بگیرید. متخصصان میتوانند به شناسایی شرایط زمینهای که ممکن است به این رفتار کمک کند، کمک کنند.
- بررسی درد مزمن: با پزشک فرد مورد نظر صحبت کنید تا اطمینان حاصل شود که آنها از درد جسمی پنهان، مانند عفونت ادراری، رنج نمیبرند.
در میان راهکارهای گفته شده، برخی به کنترل احساسات خود شما برمیگردد و نحوه برخورد مناسبتری که میتوانید داشته باشید یا مراجعه به پزشک سالمند عزیزتان در صورت بروز مشکلات جدی.
اما برخی از آنها مانند راهنماییهای که به کمک دیگران نیاز دارند، پیشنهاد میکنیم از راهنماییهای دوستانه و حرفهای مراکزی که از تیمهای متخصص و دلسوز تشکیل شده و قصد دارند تا محیط خانه سالمند برایش امنتر باشد استفاده نمایید. یکی از این مراکزی که شناخته شده است را به شما معرفی میکنیم؛ اما مسلما گزینههای بیشتری برای شما وجود خواهد داشت.
تاثیر افزایش خشم در سالمندان
هر یک از دلایل بهانهگیری در سالمندان در نهایت منجر به بروز خشم و عصبانیت خواهد شد و افزایش آن تاثیرات منفی و ناخوشایندی بر سلامت جسمی و روان سالمندان میگذارد. برخی از شایعترین این تاثیرات عبارت است از:
- افزایش ضربان قلب و مشکلات قلبی
- افزایش فشار خون
- افزایش التهاب
- مشکلات گوارشی
- اضطراب و افسردگی
طبق مطالعه و تحقیقی که توسط انجمن روانشناسان آمریکا انجام شده است، خشم میتواند باعث بروز التهاب شود. این بدان معناست که فرد مستعد بیماریهای قلبی، آرتروز و سایر مشکلات جسمی گردد.
راهکارهای رفتار با سالمند بهانه گیر
آنچه تاکنون دیدیم و خواندیم علت بهانه گیری در سالمندان را در عوامل مختلف جسمی، روانی و محیطی میتوان جستجو کرد؛ بنابراین راهکارهای مواجهه با این تغییرات خلقوخویی برای جلوگیری از بحرانها و خطرات احتمالی را با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار خواهیم داد.
ازآنجاییکه ممکن است تغییرات رفتاری در سالمندان شدت زیادی داشته باشد، شناخت و نحوه برخورد با آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. برای مثال یکی از دلایل بهانه گیری در سالمندان، زوال عقل بوده که بر طبق دادههای ارائهشده در alzheimers میتواند به دلایل زیر رفتارهای تهاجمی از خود نشان دهد:
- caused by the person feeling agitated because of a need that isn’t being met
- the person’s attempt to meet a need (for example, they may remove clothing because they are too hot, and get angry if they are told to stop)
- the person’s attempt to communicate a specific need to others (for example, they may shout out because they need the toilet).
ترجمه متن:
- ناشی از احساس آشفتگی فرد به دلیل نیازی که برآورده نشده است
- تلاش فرد برای برآورده کردن نیاز (مثلاً ممکن است لباسها را به دلیل گرمای بیش از حد دربیاورد، و اگر به او گفته شود دست از کار بکشد عصبانی میشود)
- تلاش فرد برای انتقال یک نیاز خاص به دیگران (مثلاً ممکن است فریاد بزند زیرا به توالت نیاز دارد).
آگاهی از رفتارهای گوناگونی که از سالمندان سر میزند، در داشتن بهترین و مناسبترین برخورد با آنها بسیار موثر خواهد بود؛ بنابراین دانستن راهکارهای مفید رویارویی با بهانه گیری سالمندان اهمیت بسیاری دارد. حال این راهکارها چه میتواند باشد؟
- حمایت عاطفی از سوی خانواده
- اصلاح سبک زندگی
- درمان دارویی در صورت نیاز
- افزایش تعاملات اجتماعی
- تشویق به فعالیتهای داوطلبانه
- فعالیتهای محرک مغزی
- مشاوره با روانشناسان متخصص
اولین و مهمترین اقدام خانواده و اطرافیان برای درک سالمند، حمایت عاطفی از سوی آنهاست که در جهت کاهش احساس تنهایی، بسیار موثر خواهد بود.
اصلاح سبک زندگی سالمندان شامل موارد مختلفی چون تغذیه، خواب و ورزش میشود که برای سالمندان باتوجهبه شرایط جسمی باید برنامهریزی مناسبی صورت بگیرد.
درمان دارویی در شرایطی تاثیرات منفی خشم در سالمند بروز کرده باشد، ضروری به نظر میرسد؛ بنابراین با تشخیص پزشک مربوطه داروهای لازم باید به طور منظم مصرف گردد.
انزوای اجتماعی یکی از مهمترین دلایل بهانه گیری در سالمندان است؛ بنابراین افزایش تعاملات اجتماعی و ایجاد فرصت برای ارتباط با همسالان یکی از موثرترین راهکارهای کاهش خشم و بهانه گرفتنها خواهد بود.
فعالیتهای داوطلبانه مانند آموزش مهارتهای اکتسابی خود به دیگران یا حضور در موسسههای خیریه برای مشارکت در فعالیتهای جمعی به لحاظ روحی و روانی، احساس مفید بودن و زندگی کردن را در درون سالمندان زندهتر میکند.
یکی دیگر از پیشنهادات کاربردی انجام فعالیتهایی است که مغز را تحریک کرده و سطح سلامت روان را افزایش میدهد. فعالیتهای چون حل جدول، بازیهای فکری مانند شطرنج و مطالعه کتاب و مواردی مشابه بسیار کمککننده میتواند باشد.
جلسات مشاوره با روانشناسان و بازگوکردن مسائل و مشکلاتی که با آن درگیر هستند، به کاهش افسردگی کمک قابلتوجهی خواهد کرد.
آنچه مسلم است و برای سلامت سالمندان و جلوگیری از عوارض پیری ضروری به نظر میرسد حمایتهای عاطفی، مراقبتهای پزشکی و اصلاح سبک زندگی، کیفیت زندگی آنها را بسیار بهبود خواهد بخشید و از بهانهگیری و بروز خشم خواهد کاست. نکتهای که تاکید بر آن بار دیگر ضروری به نظر میرسد، دریافت کمکهای حرفهای از کسانی است که تجربه و تخصص کافی در مواجهه با اینگونه رفتارهای سالمندان داشته باشند.
سوالات متداول
آیا بهانه گیری در سالمندان نشانه افسردگی است؟
بهطورکلی خیر؛ ولی به دلیل اینکه یکی از دلایل بهانه گیری در سالمندان محسوب میشود، در صورت مداومت، خستگی و بیحوصلگی، احتمال آن زیاد است.
برای جلوگیری از احساس تنهایی در سامندان چه کار کنیم؟
افزایش تعاملات اجتماعی، تشویق به فعالیتهای داوطلبانه، اصلاح سبک زندگی و حمایت عاطفی خانواده
چگونه به سالمندان برای پذیرش تغییرات جدید زندگی کمک کنیم؟
علاوهبر درک آنها و حمایتهای عاطفی، کمکگرفتن از مراکزی که بهصورت گروهی به سالمندان آموزش میدهند و قرارگرفتن در محیطهای آشنا بسیار کمککننده خواهد بود.
علائم زوال عقل چیست؟
ازآنجاییکه زوال عقل یکی از دلایل بهانه گیری در سالمندان محسوب میشود، در صورت بروز نشانههای کاهش حافظه، سردرگمی و تغییرات شخصیتی حتما به پزشک مراجعه نمایید.
جمع بندی
سالمندان از باارزشترین سرمایههای یک کشور و هر خانوادهای محسوب میشوند چراکه با کولهباری از تجربیات میتوانند راهگشای بسیاری از مسائل خانواده باشند؛ اما پیری و عوارضی که با خود به همراه دارد بسیاری از آنها را بهانهگیر میکند. برخی از مهمترین دلایل بهانه گیری در سالمندان انزوای اجتماعی، احساس تنهایی، زوال عقل و عوارض داروهایی است که مصرف میکنند. چگونگی رفتار مناسب با سالمندانی که چنین تغییراتی در خلقوخو دارند در موضوع این مقاله مورد بررسی قرار گرفت.
امیدواریم مطالب عنوان شده برای شما مخاطبان عزیز که چنین دغدغه مهم و باارزشی دارید، مفید واقع شده باشد. لطفا ما را با نظرات خود آگاهترساخته و تجربیاتتان را با ما به اشتراک بگذارید.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 3 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 2